zaterdag 27 december 2014

Restaurant met open keuken

Een restaurant met een open keuken zodat je kan zien waar en hoe je warme hap bereid wordt. In Nederland heet zoiets modern te zijn of misschien inmiddels ook al niet meer. Ik hou de laatste trends in het restaurant wezen niet zo bij. Hier is het meer een standaard. Een duidelijk scheiding tussen bediening, koks, restaurant, kassa en zitplaatsen is er niet zo. Trouwens, de gemiddeld keuken ziet er zodanig uit dat het in Nederland eerder klanten zou afschrikken dan aantrekken. Alle ingrediënten staan bij een temperatuur van een graad of 30+ mis-en-place klaar maar er staat niets gekoeld. Ook het vlees niet. Tenminste niet als het al gebakken of gekookt is. Rauw vlees ligt wel in de koeling. Op de betonnen vloer staat een in elkaar geknutselde constructie van ijzeren buizen en plaatwerk. Met een gasfles worden de drie grote pitten van gas voorzien. Boven de drie pitten hangt een krachtige afzuiging die voor de nodige herrie zorgt. De schakelaars voor de afzuiging zien er vies uit; de bedrading ook. De gekookte rijst zit in een mega pan waar je een half weeshuis uit kan voeden. De pollepel waarmee ze er in roeren heeft meer weg van een roeispaan. De drie tafeltjes waar alles op staat uitgestald is afgedekt met een plastic zeil met een jaren 60 motief. De ijzeren tafeltjes zelf lijken op zijn minst 20 jaar oud en gaan als die tijd al gebukt onder de warme zon, de klamme lucht en voedselgeuren. Ook de plastic tafels en stoeltjes hebben hun beste tijd gehad maar ik vermoed dat ze nog gemakkelijk 10 jaar meegaan. 

Maak ik me dan niet druk om de hygiene? Geen moment. Alle borden en bestek worden netjes afgewassen en je krijgt nooit een vieze lepel. Zoiets zie ik eerder in een lukrake bedrijfskantine in Nederland. Daarnaast zit het hier vol met lokale schooljeugd die elkaar de nieuwste snufjes op hun telefoons tonen. Als het echt allemaal zo onhygiënisch zou zijn dan werden die ook allemaal spontaan ziek en gaan ze daarna ergens anders eten. 

Zo, nu nog even 1 euro afrekenen voor een bord rijst. Als die opsmuk in een gemiddelde Nederlands restaurant in de vorm van echte borden en echt bestek, modern interieur en netjes geklede bediening hebben ook zo hun invloed op het prijsniveau. 

1 opmerking:

Anoniem zei

Leuk om bekende plaatsen (Trang, Krabi) tegen te komen en wat van de sfeer te 'proeven'. Ik neem aan dat je op de hoogte bent van het wateroverschot in het zuiden?

Mooie trip nog,
Mark Slotboom