donderdag 19 januari 2017

Diamanten muur

Zo sterk als diamant, zo imposant waren ooit de muren van het nu in verval geraakte tempel complex in Kamphaeng Phet. Een stad die letterlijk diamanten muur betekent. Ooit was dit een onderdeel van het verdedigingswerk van het koninkrijk Sukhothai. Nu is het een voetnoot in de reisgids. In Sukhothai wemelt het van de toeristen en hier lopen een paar verdwaalde toeristen rond. Plus een wielrenner die op zijn rustdag een beetje rondwandelt. 

Kamphaeng Phet is het zoveelste voorbeeld van een net niet top toeristen attractie. En daar zijn er velen van. Dit tempelcomplex is echt niks minder mooi dan Angkor Wat. Als dit zelfde complex 600 km verderop lag in Cambodja tussen de andere tempelcomplexen in Siem Raep dan het honderden bezoekers per dag getrokken. Nu zijn het er hooguit vijf. Wat is het verschil? Populisme. Populariteit heeft een zichzelf versterkend effect. Hoe populairder iets is hoe populairder iets wordt. Totdat de bubbel barst en de bezoekersaantallen kelderen. Een leuke vergelijking is wat ik op mijn werk zie gebeuren. Een man werkt achter een beeldscherm, hij vraagt of een collega even kan meekijken en dan staan er al twee achter dat zelfde scherm. Een beginnetje is geboren. Een derde collega hoort het gesprek en zijn interesse is ook gewekt. Drie achter een beeldscherm, dit gaat de goede kant op. De vierde collega komt puur en alleen erbij omdat er al drie stonden. Drie man achter een beeldscherm, dat moet dan toch wat zijn. Vier wordt vijf en dan barst meestal de bubbel. De eerste man begreep namelijk een stukje software niet en vroeg om hulp. Er was helemaal niks te zien en iedereen druipt weer af. Alleen de tweede collega (degene die om hulp werd gevraagd) gaat nog even verder in zijn uitleg.

En voor iedereen die naar Angkor Wat gaat en geen zin heeft in hordes toeristen, lees je reisgids eens iets beter. Er zijn tal van plekken waar je naar oude stenen kan kijken. Zo zitten hier dus alle toeristen in Sukhothai en ik zit in de schaduw op de vervallen muren naar een eeuwen oud tempel complex te kijken. Lekker rustig en vredig. Straks een brommertje terug pakken naar mijn hotel en de benen nog eens laten masseren. Niet toeristisch Thailand heeft ook zijn voordelen. Het is er rustig en vredig. De nadelen zijn er ook. Bepaalde dienstverlening is speciaal op toeristen afgestemd. Was service, een legio massage shops, menu's in het Engels, dat soort dingen mis ik wel eens. Dat is vaker wat zoek werk allemaal. 

Geen opmerkingen: