woensdag 21 december 2022

Post pandemie Thailand

Hoe ziet Thailand eruit na de corona pandemie? Nou, de tempels staan er nog, de zon schijnt nog steeds en zorgt voor aangenaam warm weer. Veel toeristen zijn terug, maar nog wel minder dan voorheen. En de eetcultuur is nog steeds fantastisch. Het blijft smullen.

Wat helaas nieuw is, zijn de overblijfselen  vam onzinnige corona paniek maatregelen. De meest in het oog springende zijn de mondkapjes. Let wel, ik ben geen corona wappie. Ik ben gevaccineerd, geboosterd en geherhaalprikt. Maar ik ben ook mordicus tegen mondkapjes. Er zijn twee manieren om corona te bestrijden cq te beteugelen en dat is isolatie en vaccinatie, al het andere is onzin. De mondkapjes zijn om twee redenen onzin. Ten eerste geeft het dragen van mondkapjes een akelige samenleving. De mens is een van de weinige diersoorten die emoties van soortgenoten kan herkennen, interpreteren en daardoor empathisch kan handelen. Het maakt ons een sociaal wezen. Met een masker voor je smoel vormen alleen de ogen nog een bron voor gezichtsherkenning en dat werkt lang niet zo goed. We hebben die burka in het openbaar ook niet voor niks verboden. De tweede reden is dat mondkapjes domweg niet werken. Dat virus is te klein, het vliegt er dwars doorheen. Alleen de echt medische mondkapjes werken redelijk. Die sluiten echt af en er zit een filter in. Je moet echt bekant stikken wil het werkzaam zijn.

In Thailand heeft en had men te maken met een overheid die maar een doel voor ogen heeft. De bevolking zo bang mogelijk maken. Bang, banger überbang. Er waait een KILLER virus rond dat de dood tot gevolg heeft. Alles en iedereen gaat eraan kapot! Dat soort werk. De Thaise bevolking is doorgaans slecht geschoold en spreekt nauwelijks Engels. Vakgebieden als virologie, immunologie en kennis over het menselijk afweersysteem, dat is al helemaal een brug te ver. Ongeschoolden zijn makkelijk bang te maken en angst is een slechte raadgever. Altijd al geweest. Dus als de Thaise regering mondkapjes propageert als dé oplossing tegen het aller verschrikkelijkste virus ooit, dan kan ik het de lokale Thai ook niet kwalijk nemen als ze nog steeds met een zakdoek voor hun mond lopen. Eenzelfde domme maatregel was die om niet meer Doi Inthanon te mogen afdalen op de fiets. Er schijnt laatst iemand verongelukt te zijn en dan wil de overheid zich laten gelden. Kijk, wij pakken het aan. Helaas wel met een super kleuterige maatregel. Om te huilen gewoon, zo dom.


Nu zijn ze in Den Haag gelukkig iets kundiger dan dat maar om nu Rutte te belonen met een tien met een griffel voor zijn corona beleid, dat zijn ook een paar bruggen te ver. Feitelijk is dat ook wat de regering Rutte deed. Maatregelen om de maatregelen, terwijl niks doen feitelijk  vaak beter was. Als de ziekenhuis cijfers opliepen of het het aantal besmettingen, dan moesten er nieuwe maatregelen komen. Maar elke voorgenomen maatregel was impopulair. Niemand had zin om zijn of haar verjaardag te vieren met drie gasten, op anderhalve meter en geen handen schudden. Wat Mark en Hugo deden was maatregelen bedenken waarvan ze geen benul had óf het zou werken óf in welke mate. Ze deden maar wat. En achteraf evalueren was er ook niet bij. Vooraf wel. Niet naar het effect van de maatregel, maar naar het draagvlak. Dat wat het minst impopulair was, werd een nieuwe regel. Daarom lekte van te voren ook alles uit. Om te polsen hoe dat ging vallen. Met de invoering van de avondklok kleunden ze echter hopeloos mis. Dat liep uit de hand bij de OLO jongeren. OLO staat voor Ontiegelijk Laag Onderwijs. Maar ik vraag me af of de avondklok reljongeren überhaupt dat niveau haalden.

De Thai lopen nog steeds heel veel met mondkapjes op. Sommigen niet,  de meesten wel. In het Noorden iets minder dan in de omgeving van Bangkok. Maar gemiddeld draagt zo'n tachtig procent nog een mondkapje. Echt een peil kan ik er niet goed op trekken, op het waarom wie wel en wie niet. Ouderen, mannen, vrouwen, kinderen, binnen, buiten, drukke gebieden. Het is niet zo dat vrouwen vaker mondkapjes dragen dan mannen, of dat er binnen meer wordt gemonkapt dan buiten. Officieel is het niet meer verplicht, het is slechts een advies. De meesten buitenlanders dragen geen mondkapjes, een enkeling uitgezonderd. We worden er ook niet door met de nek aangekeken. Thai glimlachen naar iedereen. Ik las wat blogs dat de mondkapjes gekte maar langzaam slijt. Ten eerste is er een onbekwame overheid die foute adviezen geeft. Ten tweede, als je geen Engels machtig bent, is het moeilijk om aan betere informatie te komen, en ter derde als je corona hebt doorstaan zonder het in de gaten te hebben, dan heb je ook dat leer moment gemist. Alleen Thai die zelf ontdekt hebben hoe mild de corona verschijnselen zijn, komen tot inkeer en laten de paniek links liggen. Ik hoor ook verhalen dat Thai pre-corona ook altijd mondkapjes droegen. Voor die mensen heb ik een advies, doe eens een update van je eigen geheugen en kijk oude vakantie foto's na. Ze droegen nooit mondkapjes. Vergelijk lokale Thai aub niet met paniek Chinezen die je op Schiphol ziet lopen.

Geen opmerkingen: