dinsdag 23 mei 2017

Mode in Seoul

Hoe hoger het hoogwater, hoe hipper de broek. Hoe harder de sokken bij de outfit vloeken, hoe mooier. Hoe ronder de bril, hoe pompeuzer de schoenen, hoe slonziger de blouse, hoe beter.

Waar gaat dit over? Ja dat denk ik ook als ik jonge Koreaanse meisjes en jongens door de metro zie stappen. Waar gaat dit over? Is nu mode of een verwoede poging om puberaal recalcitrant gedrag nog een paar jaar te rekken en te vertikken om normaal gekleed te gaan? Naarmate de Koreaan ouder wordt gaat die zich beter kleden. Tenminste totdat de leeftijd van ajuma is bereikt. Daarna gaan ze weer helemaal los. Ik zal beginnen met een leuk voorbeeld. Foto's heb ik niet maar dit is wel woordend in beeld te brengen. Stel jezelf een jongeman voor van net geen 20 in een licht crème kleurig pak en een wit t-shirt. Daaronder een paar leren witte gympen zonder sokken. De broek staat uiteraard op hoogwater zodat we een goede blik op zijn enkels krijgen. Naast hem staat zijn vriendin in een verwaterd blauw jurkje, daaronder een paar Nikes. Veel meisje gaan vaak gekleed in mini mini rokjes. Van dat net over de billen spul. Plus sportschoen uiteraard. Of goedkope damesschoenen waar geen sokken in horen, maar waar ze dan toch een vloekende kleur sokken in dragen.

Sportschoenen zijn er sowieso veel aanwezig in de metro. Op werkdagen tref ik mensen aan met echte leren schoenen, maar doorgaans en zeker in het weekend loopt bijna iedereen op sportschoenen. Zelfs onder nette kleding worden Nikes gedragen. Soms ook nog eens in combinatie met vloekende sokken. Dame in een zwarte rok en witte blouse, daaronder witte all stars gympen en blauwe sokken. Het lijkt wel alsof vloeken de mode is. Hoe hopelozer de combinatie, hoe beter. En toch zie je dus dat naarmate mensen ouder worden ze zich netter gaan kleden. De hoogwater broek verdwijnt en loopt weer tot de enkels en vrouwen gaan nette schoenen dragen die bij hun rok tot over de knieën past. 

Tot de leeftijd van ajuma wordt bereikt. Ajuma is een Koreaans woord dat zoiets als vrouw van seniore leeftijd betekent. Zij dragen weer fel gekleurde sportschoenen en geen rok meer. Een lange broek waar weinig mode in zit met een blouse die soms er echt bij kleurt. En tegen de zon een giga zonneklep. Hoe groter de klep hoe meer ajuma. Een klep van zo'n 15 tot 20 centimeter is heel normaal. Als je zo'n ding gaat dragen dan is er geen weg meer terug. Dan val je definitief in de categorie ajuma.

Geen opmerkingen: