zondag 22 mei 2016

De Eiffeltoren



De Eiffeltoren.

Parijs top attractie numero 1. En dat zal nooit veranderen. Nooit. Busladingen Aziaten worden er elke minuut losgelaten en de rest van de toeristen komt met de metro.  De rijen om met de lift omhoog te mogen zijn lang en op het tweede plateau zit nog altijd een drie sterren restaurant. Reserveren en flink sparen is noodzakelijk. Reken op een hoofdgerecht van 100 euro. En dat heb je dus nog geen voorgerecht en geen nagerecht of een fles wijn besteld. Het is óf een nieuwe fiets kopen óf een avondje dineren met je vriendin. Wat zou ik toch kiezen?

De reden dat de Eiffeltoren zo'n top attractie is en blijft, zit hem in het formaat van het ding en zijn totale overbodigheid. Het gebouw heeft echt geen enkel doel. Een totale nutteloze stalen toren van ruim 300 meter hoog die meer dan 10000 ton weegt. Als uitzichtpunt over de stad? Wel aardig want 300 meter is natuurlijk best hoog maar de toren staat aan de oevers van de Seine. De iets lagere Montparnasse toren ligt op hoger gelegen heuvel en biedt een weidser uitzicht op de stad. Het mooie van de Eiffeltoren is zijn nutteloosheid, de aparte vorm en zijn hoogte. Dit is niet mijn eerste trip naar Parijs en de toren heb ik al vaker gezien. Toch blijft dat ding telkens weer imposant. Eerst stap je de metro uit en zie je niks omdat de Trocadero gebouwen in de weg staan maar eenmaal daar voorbij gewandeld zie je de toren en je kan dan echt maar naar een ding kijken. Zoveel nutteloos staal dat de hoogte inprikt. Machtig. Een foto maken lukt nog niet 's ochtend omdat de zon verkeerd staat. Maar eenmaal de trappen afgewandeld, langs de fonteinen gelopen, de brug overgestoken, onder de toren door en een stuk het achterliggende park ingewandeld,... dan kun je een foto maken. Er een van internet downloaden kan natuurlijk ook. Stukken makkelijker, goedkoper maar dan zonder de beleving. De rest van de middag besteed ik met champagne drinken en aardbeien eten in het park om de verjaardag van mijn vriendin te vieren. Terwijl ik van het zonnetje zit te genieten heb ik uitzicht op een jochie van drie die de dag van zijn leven heeft. Het kleine gezichtje is een en al grijns. Hij mag op zijn elektrische motor met zijwieltjes rijden. Een mini mini nep Ducati maar wel met aandrijving met de rechterhand. Het stuur van het speelgoed motortje is nog een beetje te groot voor hem. Het gevolg is dat alleen 'gas' kan geven door met rechts het stuur naar zicht toe te trekken. Zodoende komt hij niet verder dan een rondje met een straal van 5 meter te rijden. Maar de pret is er niet minder om. Aan de overkant staat aan andere jongetje van ongeveer 6 jaar oud wat beteuterd te kijken. Hij wil ook,...



Niet gezien bij de Eiffeltoren maar Parijs loopt wel vol met de nieuwe hipsters. Ik vond dat ik deze ook even moest omschrijven.

De nieuwe hipster:

Ze lopen op hoog water en ze scheren zich niet. Net alsof Jezus de verlosser terug is op aarde maar dan in een soort hipster vorm. In Nederland zijn ze er ook; het is geen typisch Parijs ding. Ik ben een lang weekend in de Franse hoofdstad en behalve dat ze hier een boel oude kerken en andere historische gebouwen hebben. En dat er heel erg lekker gegeten kan worden. Behalve dat valt om een of andere duistere reden de hipster in het straatbeeld me meer op dan anders. Misschien komt het door de vele terrassen waar de Parijzenaars zich laven aan koffie, croissants, wijn, bier en pernod. Ze zitten gewoon wat meer in beeld. De twee meest opvallende zaken aan de hipster zijn uiteraard de baard maar ook het hoog water. Hoog water? Dat is een lange broek die gewoon net te kort is zodat je de sokken ziet zitten. 10 jaar geleden zag je ook wel eens mannen lopen met een net te korte lange broek. Dat was toen helemaal niet hip. Dat waren gewoon mannen die destijds de mode niet zo goed begrepen. En kennelijk geen vrouw hadden die hun daarop wees.  Nu is het hip. Of op zijn minst, het wordt hip gevonden door de jonge mannen die hun sokken op dezelfde wijze tonen. Het tweede belangrijke details is de baard. Liefst ruig en wild, als het maar alle kanten op groeit. Om het geheel af te maken is een knotje zeker een must. En een strakke spijkerbroek. Tien maar geleden zag je daar alleen jonge tienermeisjes in rondlopen. Voor jongens was dat 'not done'. Nu kennelijk niet meer. En wil je als hipster echt goed voor de dag komen, dan heb je dus een baard nodig plus een knotje, je moet op hoog water lopen in een strakke broek met gaten erin. Gaten precies op knieën. Dat maakt het echt af.

 

Geen opmerkingen: