donderdag 17 april 2014

De Luxemburger bestaat niet.

Om direct maar eens een foute kreet van Máxima erin te gooien. Een beetje verbasterd, dat wel. Máxima deed een poging een slimme uitspraak te doen over dé Nederlander in zijn algemeenheid. Dat viel hopeloos verkeerd. Niet omdat die uitspraak zo fout was maar meer omdat die niet werd getolereerd uit de mond van een buitenstaander. Dé Nederlander bestaat niet; de Fransman ook niet en de Duitser ook niet. En zo kan ik nog wel even doorgaan met het noemen van nog meer landen maar de boodschap lijkt me wel duidelijk. Een land is altijd meer dan een soort mens. Zoveel mensen, zoveel persoonlijkheden, zoveel verschillen.  Daar is geen generaliseren aan. Maar Nederland is wel degelijk een land. Er zijn genoeg kenmerken op te noemen die Nederland Nederland maken. Zelfs een bepaalde Nederlandse volksaard is aanwezig alhoewel dat altijd een begrip is dat helemaal verkeerd uitgelegd kan worden. Over volksaard kun je maar beter niet schrijven. We weten dat het bestaat maar uitspraken daarover zijn altijd riskant.

De Luxemburger bestaat dus niet. Maar wat ook niet bestaat is de Luxemburgse volksaard, of beter gezegd. Luxemburg bestaat niet. Het is geen land. Het is een belastingvoordeel ding waar je doorheen kan rijden om goedkoop te tanken en goedkope sigaretten en drank in te slaan. Het is ingeklemd tussen België, Frankrijk en Duitsland. Of eigenlijk meer ingeklemd tussen Frankrijk en Duitsland. Want om België nu ook al een land te gaan noemen, dat gaat me wat ver. Net zo min als dat België een land is, is het Luxemburg het ook niet. Maar dan om andere redenen. Ik heb ooit het boek 'België bestaat' gelezen, een 300 pagina tellend relaas waarom België een land is. Het was een ellenlange opsomming van verschillen tussen de Walen en de Vlamingen. Juist die verschillen zouden het een land maken. Ja, daaaaaag. Zo lust ik er nog wel een paar. Maar Luxemburg is geen land om hele andere redenen.

Luxemburg is meer dan een belastingvoordeel land zoals bijvoorbeeld Andorra. Dat is alleen maar een land om ervoor te zorgen dat er een beetje gesmokkeld kan worden met belastingcenten. Het heeft winkels en tankstations en is niet groter dan strikt noodzakelijk om als financieel boodschappen paradijs te dienen. Luxemburg is daar net te groot voor. Het is net meer dan een euro paradijs. Maar wat meer dan precies? Noem eens drie redenen om bijvoorbeeld niet naar de Eifel te gaan; of naar Frankrijk. In Frankrijk zijn de restaurants beter en in Duitsland hoef je niet te twijfelen welke taal te spreken. Of noem maar eens drie bekende Luxemburgers. Dat lukt me ook al niet. Het enige wat me te binnenschiet zijn de gebroeders Schleck. Maar die presteren ook voor geen meter meer sinds er verbeterde doping controles zijn.

Luxemburg is geen België omdat hier echte wegen liggen. Het is ook geen Duitsland omdat ze hier ook Frans spreken maar het is ook geen Frankrijk omdat daar de keuken net niet goed genoeg voor is. Luxemburg is gewoon net niets. Leuk om even te stoppen voor peut en een fles whisky. En ook leuk om wat trainingskilometers te maken. Veel meer dan dat is het niet.

1 opmerking:

Unknown zei

Was de whisky lekker.