zaterdag 19 april 2014

De nieuwe helden

Laatst was Niki Terpstra te gast bij de wereld draait door. Philemon Wesselink was tafelheer en Mathijs van Nieuwkerk de presentator. Twee mannen met een groot wielerhart. En zij mochten samen hun nieuwe held interviewen. Terpstra heeft de hel van het Noorden gewonnen. Een wielerklassieker met een erelijst en een status in de wereld waar je U tegen zegt. Als twee jongetjes van acht jaar oud zaten ze klaar. Alsof ze de hele middag in de zandbak zouden mogen spelen en mamma vond het goed. Hun verlangen om die ene vraag te mogen stellen, droop als kwijl van hun lippen. Hoe voelt dat nu om solo te finishen op de wielerbaan van Roubaix?

En daarna was er ook nog een item over de filmische documentaire die was gemaakt van de Argos Shimano ploeg over de tour van 2013. Nog meer wielergenot; euforischer dan dit gaat het niet worden. We hebben nieuwe helden. Ze heten Niki, Tom en Bauke. Ze zijn van ons en ze zijn echt. Geen omhoog gevallen blaaskaken, geen macho mannetjes met maniertjes. Het zijn echte kerels die moe zijn na drie weken tour de France en die in Vlaanderen het verschil kunnen maken of helse kassei wegen. Hiep hiep hoera, we zijn weer blij. We vergeten gewoon het statement dat NOS eerder dit jaar maakte door aan te kondigen dat ze minder wielrennen zouden gaan uitzenden en de koers met een kritischer oog zouden gaan bekijken.

Katholiek als de koers is, hebben we die azijnpisser blik afgeworpen en staan we juichend langs de kant van de weg onze nieuwe helden aan te moedigen. Denk maar njet dat Mathijs of Philemon ook maar een kritische vraag hebben gesteld. Ik wil namelijk best wel graag weten op welke doping er nu gewonnen wordt. Maar die vraag mag ik natuurlijk niet stellen of opschrijven want dan wordt ik direct als vervelende negatieveling verketterd. Het is nu feest, geen flauwe vragen stellen. Maar stiekum ben ik best wel benieuwd naar de uitleg van Terpstra dat die zo in vorm is. Hij heeft deze winter namelijk goed getraind. Hoezo? Deed je dat andere winters dan niet?

1 opmerking:

Norbert Cuiper zei

Alle Nederlandse renners zijn dit seizoen beter dan voorgaande jaren. Dat komt vooral doordat de afgelopen winter erg zacht was waardoor ze bijna altijd konden trainen. Dat zou een logische verklaring zijn. Een tweede verklaring is nieuwe doping, maar zouden alleen Nederlandse renners dit gebruiken?