zondag 10 november 2013

De sportschool,....

Op zondagmorgen. Het is een woord druk. De spinning les zit vol; in de andere groepsles staat de zaal ook vol. De tredmolens en loopbanden worden druk bezocht en de halters en losse gewichten krijgen geen rust. Ze worden opgetild en weer neergelegd, en dan weer opgetild en weer neergelegd. Tsja,… daar zijn ze ook een beetje voor gemaakt. Nederland sport. Nou ja, de mensen dan die zondagochtend vroeg hun bed zijn uitgekomen en naar de sportschool zijn gegaan. Ik heb het niet over de mensen die gisterenavond tot laat in de kroeg pinten hebben gedronken en hun longen vol verbrande tabaksrook hebben gezogen. Die liggen nu nog te ronken onder een dikke deken. De sport tenues waar ik nu tegenaan kijk is het gezonde deel van Nederland. Tenminste als sport gezond is want daar heb ik zelf een hard hoofd in.

Waarom doen mensen dit zich aan op een zondagmorgen? Waarom niet gewoon in bed blijven liggen en boekje lezen; of de krant van gisteren. Of moed verzamelen om je schoonfamilie te bezoeken. Nee, laten we eens vroeg opstaan en lekker fit gaan doen. Het zal wel iets te maken hebben met de huidig heersende moraal dat sport goed is. Midas Dekkers is waarschijnlijk de enige die zich er openbaar tegen uitspreekt. Hij vind sport niets; de mens is er niet voor gemaakt en tot de 19de eeuw bestond sport ook domweg niet. We planten ons al duizenden jaren voort en we overleven allerlei virusjes zonder ook ooit maar aan sport te hebben gedaan. We kunnen waarschijnlijk best wel zonder.  

Over waarom mensen sporten denk ik eigenlijk niet meer na. Wel over het hoe. Of althans ik verbaas me over het hoe. Bijna alle sportschool mensen zien er hetzelfde uit. Slechts enkelen vallen op. Soms omdat ze er gewoon gespierd, afgetraind en sportief uit zien. Andere vanwege hun passiviteit. Zo ken ik een sportschoolganger die voornamelijk op apparaten zit en niets doet. Van die apparaten waarbij je zware gewichten met armen, benen of rug moet optillen en weer neerleggen. Hij zit doorgaans 3 minuten te niksen en doet dan 20 sec eventjes wat. Ik heb dit eens bijgehouden terwijl ik zat te spinnen. Volgens mij weet de man niet wat er gebeurd als hij gaat zweten. Zoiets is waarschijnlijk compleet nieuw voor hem.

En vandaag was er een nieuwe rare vogel bij het spinnen. Spinnen is een sport voor 40-tigers die veel willen zweten en zich kleden in wielerkleding of sportschool kleding. Of een combi hiervan. Er bestaat zoiets als sportschool kleding. Dat is sport kleding die voor geen enkele specifieke sport bedoeld is. Niet voor tennis; niet voor voetbal, niet voor atletiek. Gewoon nergens voor. Een soort mislukte sport kleding voor het mislukt sporten in de sportschool. Een sportschool heeft namelijk ook niet met sport te maken. Wel een eens gehoord van het WK loopband rennen? Of dat spinning binnenkort Olympisch wordt? De rare spinvogel is een soort combinatie tussen Jan Ullrich, Fabian Cancelara, Daniello di Luca, Bram Tankink en Kevin Pauwels. Hij heeft het half lange haar van di Luca wat met een lelijk elastiekje tot een staartje is gebonden, de torso van Cancelara maar dan duidelijk bestaand uit meer vet en de uitstraling van een werker gelijk Jan Ullrich. Zijn kleding keuze is van Tankink en ik gok zijn intellect gelijkwaardig aan Kevin Pauwels en dat is geen compliment. Daarnaast is er iets verschrikkelijks mis met zijn kleding. Het ziet er net niet gelikt uit. Wel bijna maar toch ook zo overduidelijk niet. Het is een Cervelo tenue wat ooit toen het nieuw was er wellicht strak uit zag. Tenminste als hij destijds ook 10 kg lichter zou zijn geweest. Nu zijn de kleuren verlept en de stof uit gelubberd. Wielerkleding hoort namelijk strak te zitten. Maar dan wel strak op een afgetraind lichaam. Dan en slecht dan is het mooi. Als je ook maar een heel licht beginnend buikje hebt, is een strak truitje alleen maar lelijk. Zijn ooit witte wielrenbroek is nu smoezelig wit en lubbert een beetje. Het is gewoon fout. Echt fout. Zeker als hij aan het begin van de les een rolmaat uit zijn trui vist en de afstand van het zadel tot het stuur opmeet. Toen ik dat zag, schoot ik gelijk in de lach. Zoiets bedenk je toch niet. Dat je er ’s morgens vroeg aan denkt om een rolmaat mee te nemen. Die zadels op de spinning fietsen zijn goedkope dingen die je per 2 cm naar voren of achteren kan schuiven. Als het niet lekker zit op standje 6, dan probeer je gewoon standje 7. Een rolmaat meenemen naar een spinning les getuigt van een grote overschatting van je eigen sport hobby. Alsof je met de complete set golfclubs van Tiger Woods inclusief adviserende caddy op zondagmorgen een beetje gaat midgetgolfen met je kleinkinderen op de lokale camping. Nogal overdone allemaal.

Geen opmerkingen: