zondag 30 juni 2013

Sallands Mooiste

Even reclame maken voor deze toertocht met start en finish Haarle. Zo ongeveer alles klopt aan deze tocht. De route is mooi, er staan veel seingevers, de tocht is echt uitstekend uitgepijld, en de vrijwilligers zijn heel vriendelijk. De bevoorradingen zijn top geregeld en de aankomst is leuk gezellig gemaakt. Zelfs de naam is schattig. Sallands Mooiste. Bedenk maar eens een tocht die niet een van de standaard namen heeft. Meestal heet een tocht gewoon tocht;  molentocht, dorpentocht, Gooimeertocht. De  andere bekende namen zijn omloop, hel van, klassieker (of classico), ronde, rondje of toer. De hel van Wageningen, de hel van de heuvelrug, de ronde van Middelharnis, de omloop Flevopolder en de toer de force. En dat is er ook nog mooiste . Ik ken hier maar drie voorbeelden van. Limburg mooiste, Vlaanderen mooiste en dus ook Sallands mooiste.  

Sallands mooiste is vooral zo leuk omdat het klein is en toch net groot genoeg. Een toertocht met 200 deelnemers, dat is het net niet; 500 is leuk; 5000 is vervelend. Behalve drie raceafstanden zijn er ook nog 2 ATB tochten die veel volk trekken en een familietocht. ’s Middags is er muziek en een bar bij het sportorant. Er is ook een luchtkasteel en een grote trampoline voor de kinderen. Iedereen heeft lol.  Ik zou natuurlijk best wel iets te zeuren kunnen vinden. Tenslotte heb ik daarvoor doorgeleerd. Maar dan wordt het echt spijkers op laag water zoeken. Wie noemt een locatie bijvoorbeeld sportorant? Een restaurant annex sporthal. Nogal koddig. En ook het weer had best wat zonniger mogen zijn. Maar global warming werkt niet echt mee deze zomer cq voorjaar. We zullen het ermee moeten doen.

Ik zou ook heel graag willen dat dit leuke evenement gewoon een leuk evenement blijft. Laat het aub niet groeien of zo. Ik begrijp natuurlijk best dat groeien interessant is voor een organisatie. Het levert meer status op, meer tevreden deelnemers en wellicht ook meer geld in het laatje. Maar Sallands mooiste is juist leuk omdat het nog net niet echt groot is. Renners die bijvoorbeeld wel eens de Amstel Gold Race hebben gefietst of Limburg mooiste, die kan ik aanraden om hier weg te blijven. Alles wat die twee tochten hebben dat heeft Sallands mooiste niet. Er is geen onvertogen woord gevallen tussen deelnemers en omwonenden. Er worden geen ruzies uitgevochten op het fietspad. Er fietsen geen bierbuiken rond in een te groot Rabo shirt die zich in tempo hopeloos tegen een bult omhoog zwoegen. Het kost ook geen absurd bedrag van 40 euro of meer. Er is ook geen vervelende commerciƫle sfeer voor een of ander lokaal bier. Er is ook geen poeha kreet in de trant van rij-hem-samen-met-je-vrienden die door de organisatie wordt gepromoot. Er is sowieso heel weinig promotie voor deze tocht.

TIP voor iedereen dus. Ga volgend jaar NIET naar Sallands mooiste. En als je het dan toch doet, doe het dan stiekem.

Geen opmerkingen: