maandag 30 mei 2022

La Sagrada Familia

Een dubbel gevoel bekruipt me als ik naar de Sagrada kijk. Dit is niet meer de kerk die ik ooit vijfentwintig jaar geleden zag. De kerk is veranderd maar gevoelsmatig is ook het publiek veranderd. Maar zeker weten doe ik het niet. Mijn geheugen vertelt vooral iets over de kerk. En over Gaudi en zijn voor zijn tijd nieuwerwetse bouw technieken. Gaudi stierf nadat hij was aangereden door een tram. Sommigen zeggen dat Gaudi zo eigenwijs was dat hij niet eens voor een tram aan de kant wou gaan. Nogal een omslachtig zegswijze om zijn koppigheid te verduidelijken. Gaudi was eigenwijs en daarmee vernieuwend. En dat alleen maar op een positieve manier. Een kwart eeuw geleden werd een verhaal verteld in de expositie ruimte dat de kerk afgebouwd werd met de technieken en materialen van de geestesvader. Bij gebrek aan geld liepen de schattingen uiteen hoe lang het meesterwerk van de architect nog ging duren. 2080, 2090, 2100, dat waren de termijnen waarin met toen dacht. En voor wie bouwden ze de kerk eigenlijk. Voor gelovigen? Voor Gaudi? Toen kostte de entree 900 pesetas. Omgekeerd en geen rekening houdend met inflatie zou, dat nu zo'n 3 euro zijn. Met inflatie zo'n zes tot zeven euro. Daarmee kon men de bouw bekostigen. Dat was toen.


De huidige entreeprijs is 29 euro. En dan alleen te bezoeken in een vast tijdslot. Zomaar een kaartje kopen en maar binnen wandelen is er niet meer bij. En de hordes toeristen worden met massas in grote touringcars bij de gate afgeleverd. En, oh ja, de kerk is in 2026 af. Het schiet ineens lekker op. De technieken en materialen van Gaudi zijn onder het tapijt geveegd. De oorspronkelijke bouw tekeningen verdonkeremaand. De kerk moet af, de toeristen moeten komen. Van een mooi verhaal en een kerk in de steigers zijn ze in een paar decennia voor de volle honderd procent vercommercialiseerd. Euro's moeten er rollen, veeeeel euro's. Het gevolg is dat ik naar een bouwwerk heb staan kijken dat meer weg heeft van Efteling attractie. Plus duizenden toeristen in kolderieke hansopjes die selfies staan te maken. Mezelf incluis. Voor mij had die kerk niet afgebouwd hoeven te worden. Barcelona was beter af geweest zonder massa's toeristen en Gaudi is dood en ik vraag me oprecht af was zijn indruk zou zijn indien hij nu een eeuw verder zijn bouwwerk zou zien? Misschien was hij naar de notaris gegaan om een en ander vast te leggen. In plaats van geen voorrang te geven aan de tram.

1 opmerking:

  1. Weer lekker wat cultuur opgesnoven zeker, toch mooi zo'n kunstwerk in aanbouw. Een beetje ronddwalen in Barcelona is natuurlijk nooit verkeerd.

    BeantwoordenVerwijderen