vrijdag 19 mei 2017

Koreaanse geschiedenisles voor beginners

Korte geschiedenissen lessen bestaan niet, lange en saaie wel. Wil je het namelijk goed doen dan moet je als geschiedschrijver alle kanten van het verhaal voor alle betrokkenen beschrijven. En dat door de jaren heen, week na week, maand na maand, jaar na jaar. Een geschiedenisles wordt al rap een dik boek wat veel weg heeft van een samenvatting van alle kranten over de jaren heen. Ik zal hier geen dik geschiedenis blog gaan schrijven maar enig inzicht in de Koreaanse historie kan nooit kwaad.

  • Sinds het begin van de twintigste eeuw is Korea bezet en overheerst door Japan. Als je wellicht denkt dat de Duitsers hier hebben huis gehouden dan heb je het mis. De Jappen hebben het land is leeg geroofd, de vrouwen misbruikt.
  • Gek genoeg is Korea aan het eind van de tweede wereld oorlog opgedeeld in een Noord en zuid Korea. En dat terwijl ze juist een onderdrukte en weer bevrijde natie waren en geen agressor zoals Duitsland. 
  • Kort samengevat was de Korea oorlog van 1950 tot 1953 een poging van het Noorden om het Zuiden te veroveren wat jammerlijk mislukt is. Drie jaar oorlogsgeweld, miljoenen slachtoffers en twee landen volledig in puin was het resultaat. En de grens is geen meter opgeschoven.
  • Geografisch gezien is Zuid Korea een schiereiland. In de praktijk een echt eiland. De grens bestaat uit een vier kilometer brede gedemilitariseerde zone aan niemands land. Beide zijdes worden zwaar verdedigd door de Koreaanse legers.
  • Behalve dat de grens van de noorderburen volledig is dicht getimmerd, heeft Zuid Korea moeilijke buren. Ten eerste is er grootmacht China en grootmacht China is niet echt vriendjes met de verenigde staten. 
  • Grootmacht Rusland ligt net iets verder weg maar is net zo goed als China geen Amerikaanse bondgenoot
  • De relatie met Japan is normaler. In 2002 werd zelfs het WK voetbal door beider landen georganiseerd. Maar Japan is wel een halve eeuw de bezetter geweest en dat zit diep. Bij de Koreanen, Japanners lijken beter in vergeten en verzwijgen. Het heeft iets weg van de Armeense kwestie. Zolang je er maar niet over praat, bestaat het niet.
  • Zuid Korea's grootste bondgenoot is uiteraard de VS die nog altijd een gigantische leger basis in Seoul gestationeerd hebben. 

Kortom, de verhoudingen onderling tussen de buurlanden variƫren van nogal ingewikkeld tot ronduit problematisch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten