zondag 3 april 2011

Onvoorstelbaar!

Eigenlijk is er maar een woord voor. En dat is onvoorstelbaar. Onvoorstelbaar, dat in een regio die helemaal gek ik van de koers, dat er uitgerekend daar nergens fatsoenlijke wegen liggen. Ik kan het natuurlijk maar over een natie hebben en dat is België. Een land dat dacht het wereld record regering vormen leek te hebben en dat vandaag een no-fly –zone had ingesteld vanwege de nationale wielerronde. Ik heb gisteren de ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen gereden en ik ben deze keer voor de 140 km versie gegaan. Dan rij je dus de letterlijke finale van de echte ronde. Inclusief alle hellingen en kasseistroken.

Hellingen verteer ik met speels gemak. Ik heb sterke bovenbenen en een goede conditie. Gewoon omhoog rammen; lang duurt het hier toch nooit. Van kassei rijden kan ik echter helemaal niets. Ik weet niet hoe mijn stuur vast te houden en hoe vaart vast te houden. Ik kan niet sturen, remmen of schakelen. Ik ben gewoon als een neger op de schaats die nog nooit winter heeft meegemaakt. Iedereen weet natuurlijk wel wat kasseien zijn en dat die hobbelig kunnen aanvoelen maar als je er nooit daadwerkelijk op gereden hebt, dan kun je er niet over meepraten. Er is eigenlijk maar een manier om het duidelijk te maken. Je moet het een keer voelen. Het is vrij lastig om te omschrijven hoe hobbelig het precies is. Maar ik zal toch een poging doen. Stel jezelf een weg voor met straat klinkers. Netjes gelegde klinker die allemaal even hoog liggen en nauw aansluiten. We laten het patroon van de klinkers in tact maar gaan nu alle stenen 1 cm verhogen of 1 cm verlagen en we doen volledig willekeurig. Nu begint het er al beetje op te lijken. Daarna gaan er de bovenkant van de klinkers glad polijsten zodat de bovenkant een beetje een bolling krijgt. Daarna zorgen we er voor dat de klinkers net niet meer helemaal netjes in het ruit patroon liggen en er her en der gleuven van 2 tot 5 cm tussen de stenen ontstaan. De stenen liggen nog steen goed vast verankerd in de weg. En daar is dan een kasseien straat!!!

En als er geen kasseien liggen dan is er ander Vlaams wegdek. Kapot gereden beton platen, stuk gereden asfalt, rommelig gerepareerd wegdek en kruisingen met hobbel hobbel overgangen tussen verschillenden stukken wegdek. Het is echt drama troef. De route van 140 km bestaat uit zo’n 20 km kasseien en 110 matig wegdek en 10 km echt asfalt. Onvoorstelbaar dat in een land dat zo zot is van de koers, de weg onevenredig slechts is. Op de muur van Gerardsbergen staan honderden enthousiastelingen ons wielertoeristen aan te moedigen alsof het een echte koers was. Zoiets kan toch alleen in België. Ik stel daarom voor om al het geld in de Europese noodfondsen te gebruiken om heel België te voorzien van nieuw asfalt. Ze verdienen het gewoon. En van mij mogen die vermaledijde kassei wegen ook worden geasfalteerd. Dan krijg ik ook geen blaren meer op mijn handen. Dat laatste is geen grap. Vroeger kreeg blaren op mijn handen van het turnen. Dit is mijn eerste fiets blaar.

2 opmerkingen:

  1. Norbert Cuiper7 april 2011 om 13:08

    Hoi Rob,

    Leuk dat je over het parkoers vd Ronde van Vlaanderen hebt getoerd. De kasseien liggen er daar nog redelijk bij hoor. In Noord-Frankrijk is het nog een slagje erger, met kapotgevroren stenen en kuilsporen in de wegen. Dat heb ik in 1997 gemerkt tijdens toerversie van Parijs - Roubaix. Ik reed toen tussen 30-35 km/h over de kasseien, zodat ik de stenen niet meer afzonderlijk voelde maar het ervaarde als een constante druk. Voor deze (agressieve) manier van rijden kreeg ik zelfs complimenten van Belgische toerfietsers. Qua inspanning te vergelijken met klimmen. Moet jij toch ook kunnen?

    Groet, Norbert

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Norbert,

    Ik zal nooit een goede kassei rijder worden, denk ik. Ik ben toch meer het type klimgeit met weinig vetreserves. Ik mis gewoon 20 kg tegengewicht in de vorm van spieren en vet. Daarnaast vond ik het ook vooral niet leuk. Wel leuk om te ervaren welke wegen de profs nu precies rijden en dus te weten hoe zwaar de ronde is. Maar Parijs-Roubaix kan mij gestolen worden. Da liever weer de echte bergen in.

    groet Rob

    BeantwoordenVerwijderen